• In Haarlem is Nol Houtkamp overleden. Hij is 89 jaar oud geworden. Bij Double Stars Heiloo heeft Nol jarenlang Dames 1 gecoacht.
   
  Op zijn zachtst gezegd was Nol een eigenzinnige man met een geheel eigen kijk op het softbalspelletje. Wars van al teveel nieuwigheid maar met een gefundeerder kennis van zaken. Iemand ook die je echt op scherp kreeg en aan alles wat je ooit geleerd had nog wel iets wist te perfectioneren. Als speelster heeft hij mij, en ik denk vele teamgenoten met mij, echt naar een hoger plan getild. Ook nadat hij allang weer weg was uit Heiloo kon ik tijdens wedstrijden soms nog zijn aanwijzingen horen in mijn hoofd. Vooral bij een stootslag :)
   
  Nol kwam in de jaren 50 en 60 uit voor RCH, Kinheim en Bulldogs en speelde 23 interlands. Na zijn spelersloopbaan werd hij coach. Voordat hij naar Double Stars kwam, had hij tussen 1969 en 1983 onder meer de Oranje-softbalsters onder zijn hoede. Die leidde hij op de eerste drie EK's (1979, 1981 en 1983) naar de titel.
   
  Als eerste Europeaan is Nol in 1983 opgenomen in de Hall of Fame van de internationale softbalbond. De KNBSB reikt jaarlijks de Nol Houtkamp-award uit voor algehele verdiensten voor het softbal en in Haarlem is het sportcomplex van Olympia naar hem vernoemd.
   
  Ik zelf heb gewoon heel veel van je geleerd, Nol. Je kon streng zijn, soms wat rechtlijnig wellicht, maar voor mij was je een hele fijne coach aan wie ik met veel plezier en genegenheid terug denk.
   
  Inge Westrus